Penghargaan YH. Dato’ Prof. Dr. Mohd Roslan Sulaiman Atas Kejayaan UPM Tersenarai Dalam Ranking Ke-123 Terbaik Dunia | PEJABAT NAIB CANSELOR
» BERITA » Penghargaan YH. Dato’ Prof. Dr. Mohd Roslan Sulaiman Atas Kejayaan UPM Tersenarai Dalam Ranking Ke-123 Terbaik Dunia

Penghargaan YH. Dato’ Prof. Dr. Mohd Roslan Sulaiman Atas Kejayaan UPM Tersenarai Dalam Ranking Ke-123 Terbaik Dunia

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh dan Salam Sejahtera Warga UPM yang saya kasihi dan hormati,

 

Pada kesempatan ini, saya ingin merakamkan penghargaan kepada seluruh warga UPM kerana kita semua berjaya melakarkan sejarah apabila buat pertama kalinya UPM berjaya menduduki ranking ke-123 universiti terbaik dunia dengan lonjakan 20 anak tangga dalam QS World university Rankings 2023 sekali gus mengekalkan kedudukan sebagai universiti kedua terbaik di Malaysia empat tahun berturut-turut. Ini adalah pencapaian terbaik UPM dalam sejarah penarafan antarabangsa.

 

Merujuk kepada pencapaian UPM dalam QS World University Rankings 2023 ini, empat (4) indikator penilaian menunjukkan peningkatan ranking iaitu Reputasi Akademik, Reputasi Majikan, Nisbah Staf Akademik dengan Pelajar dan Peratus Pelajar Antarabangsa dengan indikator pelajar antarabangsa dilihat sebagai kekuatan utama UPM apabila menduduki tempat ke-99 di dunia.

 

Sesungguhnya ini adalah kejayaan kita bersama dan saya berharap agar komitmen warga UPM atas kejayaan ini dapat terus dikekalkan dan menjadi pencetus kepada semua warga UPM dalam meneruskan usaha meningkatkan kualiti sistem pengajian tinggi tempatan dan terus memperkasakan UPM melalui semangat seruan Al-Falah dari Menara Ilmu dan sekali gus memastikan hasrat UPM ke arah 100 universiti terbaik menjelang 2025 tercapai.

 

Sekian, Wabillahi taufik wal hidayah, Wassalaa mualaikum warohmatullahi wabarokaatuh.

Tarikh Input: 14/07/2022 | Kemaskini: 14/07/2022 | nazryhisham

PERKONGSIAN MEDIA

PEJABAT NAIB CANSELOR
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603 9769 6001
+603 9769 2016
SXFdAAh~