UCAPAN PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH OLEH NAIB CANSELOR UPM | PEJABAT NAIB CANSELOR
» ARTIKEL » UCAPAN PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH OLEH NAIB CANSELOR UPM

UCAPAN PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH OLEH NAIB CANSELOR UPM

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera

Kehadapan Warga UPM yang dikasihi,

Alhamdulillah, syukur kehadrat Allah Subhanawata’ala, tempoh lanjutan lantikan saya sebagai Naib Canselor selama 6 bulan (1 Januari hingga 30 Jun 2020) telah sempurna pada hari ini. Sepertimana semua sedia maklum, saya telah diamanahkan memegang tanggungjawab sebagai Naib Canselor ke-8 Universiti Putra Malaysia (UPM) bermula 1 Januari 2016. Saya dengan rendah diri dan insaf, telah menerima pelantikan ini sebagai satu amanah dan tanggungjawab yang cukup besar untuk memimpin dan melakar citra UPM sebagai sebuah “Taman Ilmu dan Pemikiran” yang dapat memberi manfaat kepada kesejahteraan masyarakat dan peradaban negara, juga membawa UPM terus bersemarak di peringkat antarabangsa.

Nostalgia saya bersama UPM sebagai staf, amat panjang, iaitu sejak 1979 lagi, iaitu selama lebih 40 tahun. Ini tidak termasuk tempoh saya di bumi Serdang sebagai pelajar UPM kumpulan kedua Program Doktor Perubatan Veterinar, sejak 1974. Dalam tempoh hampir 46 tahun di UPM, saya yakin saya sangat mengenali UPM, kerana di sinilah tempat saya memperuntukkan banyak masa dalam kehidupan saya. Sentimen sayangkan UPM telah lama sebati dalam diri saya ini. Oleh itu, saya berasa bangga apabila dapat menyemarakkan semangat “We Love UPM” (Kami Sayang UPM) dalam kalangan warga universiti dan alumni untuk bersama-sama melonjak pencapaian dan kecemerlangan UPM ke tahap yang lebih unggul, hingga ke peringkat antarabangsa, menyantuni Visi UPM sebagai Universiti Bereputasi Antarabangsa.

Dengan ini, saya ingin menzahirkan setinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada seluruh warga UPM yang telah memberi sokongan serta kerjasama padu untuk bersama-sama saya dan Pengurusan Universiti dalam melonjak pencapaian dan kecemerlangan UPM ke tahap yang sangat cemerlang.

Walaupun tempoh 6 bulan ini agak singkat bagi tempoh lanjutan pada kali ini, lebih-lebih lagi bila seluruh dunia diduga dengan penularan wabak berbahaya Covid-19, saya percaya komitmen dan produktiviti kerja kita semua tetap pada tahap yang cemerlang. Alhamdulillah, pada bulan Jun ini sahaja, UPM menerima tiga berita yang sangat menggembirakan. Pada 4 Jun 2020, UPM telah diumumkan berada di tangga 145 universiti terbaik Asia dalam Times Higher Education, THE Asia University Rankings 2020, iaitu dengan membuat lonjakan tertinggi antara semua universiti dalam negara (43 anak tangga meningkat, berbanding kedudukan 188 pada 2019), dan seterusnya pada 10 Jun 2020, UPM berjaya memperkukuhkan kedudukan ranking dunia dengan pencapaian 132 universiti terbaik dunia dalam QS World University Rankings 2021 (peningkatan 27 anak tangga daripada tahun 2020). Terbaharu, pada 24 Jun 2020, UPM tersenarai pada tangga ke-10 terbaik dunia dan pertama negara dalam ranking ‘QS Top 50 under 50’ anjuran Quacquarelli Symonds (QS) (peningkatan 2 anak tangga daripada tahun 2020). Secara keseluruhan, UPM kekal sebagai universiti kedua terbaik di Malaysia.

Sudah tentu, kejayaan ini adalah hasil kerjasama strategik semua warga UPM dengan sokongan daripada para alumni dan pemegang taruh UPM. Tahniah dan terima kasih semua! Saya amat menghargai semua jenis usaha, sumbangan dan sokongan yang telah diberikan. Saya percaya setiap usaha walaupun kecil mampu menghasilkan keputusan yang besar. Oleh itu, harapan saya, semoga semua Warga UPM dapat terus menyambung usaha bersama dengan kepimpinan UPM yang baharu, bagi berterusan meraikan lebih banyak kejayaan universiti di masa hadapan.

Kesinambungan Pelan Strategik UPM juga sedang giat dibangunkan. Pelan strategik 2021-2025 ini amat penting bagi melestarikan kecemerlangan UPM dalam memartabatkan statusnya sebagai antara universiti penyelidikan terbaik di dunia, dan seterusnya menjadikan UPM antara 100 universiti terbaik dunia dalam tempoh tiga tahun lagi, InsyaAllah.

Pelan Transformasi melangkaui 2025 UPM juga sedang giat dijalankan dan buku Pelan Transformasi ini akan dikeluarkan sedikit masa lagi. Jangan lupa amalkan sifat-sifat IHSAN, sepertimana yang telah saya ketengahkan sejak awal tahun 2016. Menghayati dan mengamalkan sifat-sifat IHSAN, seperti amanah, integriti, kecekapan yang tinggi, kesempurnaan, keikhlasan, kualiti dan budaya kecemerlangan, InsyaAllah akan membawa kebahagiaan untuk kita, di dunia dan akhirat kelak.

Sekali lagi, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih atas sokongan dan kerjasama warga UPM sepanjang saya menerajui UPM. Semoga kita dapat terus kekal berhubungan. Tegurlah saya tidak kira di mana kita berjumpa. Saya boleh dihubungi melalui telefon ataupun email. Saya sentiasa mendoakan kebahagiaan dan kecemerlangan semua Warga UPM dan UPM yang kita cintai ini.

Didoakan juga agar kita semua diberi kesihatan yang baik serta limpahan taufik dan hidayah daripada Allah SWT.

Dengan penuh rasa rendah diri, saya memohon ampun dan maaf sekiranya terdapat sebarang salah dan silap sepanjang 4 tahun dan 6 bulan saya menerajui UPM.

#WeLoveUPM
#WithKnowledgeWeServe
#IhsanPillarofExcellence
#StaySafe

Sekian, terima kasih.

“BERILMU BERBAKTI”

Saya yang menjalankan amanah,

Prof. Datin Paduka Setia Dato’ Dr. Aini Ideris, FASc.
30 Jun 2020

facebook twitter instagram youtube